25/02/2025 0 Kommentarer
Fastelavn i kirkerne
Fastelavn i kirkerne
# Nyheder

Fastelavn i kirkerne
Søndag 2. marts er det fastelavnssøndag. En festdag, hvor du på kirkebænken kan møde Supermand, Harry Potter, ninjaer, sjove dyr, prinsesser og mange flere. Der bliver i mange kirker inviteret til fastelavnsgudstjeneste, hvor udklædte børn og voksne begynder fastelavnsfejringen, der efterfølgende byder på tøndeslagning og fastelavnsboller.
Hvad skal du være til fastelavn? Sådan er snakken gået i skoler og børneinstitutioner de sidste par uger. For børnene er fastelavnssøndag en stor udklædningsfest, hvor der længe har været tænkt over årets kostume. Katten skal slås af tønden. I dag er katten klippet ud af pap og klisteret fast på tønden, indeni er den fyldt op med slik og frugt, men sådan har det ikke altid været. Oprindeligt var der en levende kat i tønden. Det er blot en af traditionerne omkring fastelavn, der har ændret sig med tiden. Men hvorfor er det egentlig vi fejrer fastelavn?
Fastelavnssøndag ligger ikke på en fast dato, men falder altid syv uger før påskesøndag. I dag fejres fastelavnssøndag med udklædningsfest for børn, men traditionelt har festen været for voksne, hvor man spiste og festede inden man startede påskens forberedelser med 40 dages faste. I middelalderen kaldte man fastelavnssøndag og den efterfølgende mandag for flæskesøndag og flæskemandag, da man på disse dage spiste flæsk og kød inden fastens begyndelse. Tirsdagen i samme uge havde navnet hvide tirsdag, da denne dag var den sidste med hvidt brød inden fasten, og herfra kommer fastelavnsbollerne. I dag bruger vi stadig ordet fastelavn, men der er ingen krav eller forventning om, at man skal faste. Fastelavnstraditionerne har ændret sig gennem tiden, men dagen stadig en markering af, at påsken nærmer sig.
I listen herunder kan se dato, tid og sted for fastelavnsfejringer i kirkerne i Norddjurs:
Onsdag 26. februar
Ørum Kirke kl. 17.30
Vi fejrer fastelavn. Hvad betyder faste, og hvorfor fastede man i gamle dage? Alle børn må gerne komme udklædte. Efter gudstjenesten går vi i Sognegården og slår katten af tønden, inden vi spiser pasta og kødsovs.
Lørdag 1. marts
Vejlby Kirke, Grenaa kl. 10.00
Vi mødes i kirken til en kort gudstjeneste for børn og barnlige sjæle, hvorefter vi samlet går til FDF Spejdernes lokaler og slår katten af tønden. Der er mulighed for at købe fastelavnsboller, kaffe/the og sodavand efter tøndeslagningen. Fastelavn er arrangeret i samarbejde med spejderne.
Søndag 2. marts
Gjerrild Kirke kl. 13.00
Vi starter med en festlig familiegudstjeneste i kirken og fortsætter derefter på Friskolen i Gjerrild, hvor vi skal slå katten af tønden. Entré: 25 kr. Inkluderer en fastelavnsbolle og en sodavand eller kaffe. Arrangementet er et fælles initiativ mellem kirken, borgerforeningen og friskolen.
Gjesing Kirke kl. 14.00
Vi begynder i kirken til børnegudstjeneste med genfortælling af en bibelhistorie og kendte salmer, som vi kan synge med på. Så går vi i Gjesinghus, hvor der er tøndeslagning, kaffe og fastelavnsboller. Husk udklædning. Alle, både børn og voksne, er meget velkommen.
Lyngby Kirke kl. 9.30
Velkommen til fastelavn i fællesskabets tegn for alle børn og barnlige sjæle. Vi starter i Lyngby Kirke kl. 9.30 med gudstjeneste i børnehøjde, herefter er der tøndeslagning i Lyngby Forsamlingshus. Efter tøndeslagning er der hyggeligt samvær med fastelavnsboller og slikposer til alle børn.
Rimsø Kirke kl. 11.00
Alle er hjertelig velkommen til fastelavnsgudstjeneste. Efter gudstjenesten mødes vi i våbenhuset til en kop kaffe og fastelavnsoverraskelse. Kom gerne udklædt.
Simon Peters Kirke kl. 14.30
Hjertelig velkommen fastelavnshygge i stuen med kaffe/the og fastelavnsboller, inden vi sammen går til gudstjeneste kl. 16.00.
Vejlby Kirke, Allingåbro kl. 10.00
Vi mødes til gudstjeneste i Vejlby Kirke. Efter gudstjenesten går vi i sognegården, hvor børnene slår katten af tønden. Vi slutter af med kaffe og fastelavnsboller. Pris for voksne 50 kr. Børn gratis. Arrangementet afholdes i samarbejde med spejderne og borgerforeningen.
Voldby Kirke kl. 14.00
Vi mødes til fastelavnsgudstjeneste i kirken. Herefter følges vi til Voldby Forsamlingshus, hvor vi skal slå katten af tønden. Der er fastelavnsboller, sodavand og kaffe. Arrangementet afholdes i samarbejde med Voldby Forsamlingshus. Der er en mindre egenbetaling til forsamlingshuset.
Tekst: Dorthe Hansen, dorha@km.dk
Kommentarer