24/02/2025 0 Kommentarer
Velkommen til ny præst i Norddjurs Vestre Pastorat
Velkommen til ny præst i Norddjurs Vestre Pastorat
# Nyheder

Velkommen til ny præst i Norddjurs Vestre Pastorat
Søndag 2. marts byder vi hjertelig velkommen til ny sognepræst i Norddjurs Vestre Pastorat, når Pia Zinckernagel Sørensen indsættes ved gudstjenesten i Holbæk Kirke kl. 13.00. Den nye sognepræst i Rougsø Nord og Fausing Sogne, Norddjurs Vestre Pastorat, kommer med en kærlighed til det at bo på landet og et hjerte, der brænder for fællesskabet.
Djursland er ikke ukendt land for den nye sognepræst i Norddjurs Vestre Pastorat, selvom hun oprindeligt kommer fra Sønderjylland. De seneste 27 år har hun boet i Skindbjerg, lidt nordvest fra Grenaa, og her er hendes, nu voksne, børn vokset op med udsigt til ådalens marker og lyden af lærkesang. ”Jeg kommer fra Sønderborg, og her boede jeg indtil jeg blev student. Siden rejste jeg som mange andre i min generation ud i den store verden for at blive klogere på både den og mig selv. Det har blandt andet ført til længere ophold med både frivilligt socialt arbejde i blandt andet Sydafrika og som lærer i Grønland. Den djurslandske natur og behovet for at skabe vores eget hjem førte vores lille familie til Skindbjerg. Når jeg kigger tilbage på mit liv og dets geografiske koordinater, kan jeg se et mønster. Jeg har altid søgt udkanten, som vi nu kalder det, og den store himmel. Jeg kan rigtig godt lide at bo på landet. Her findes på sin egen stille måde den store puls, man lever med årstidernes evige skiften, og under den mørke nattehimmels stjerner fornemmer man, at vi blot er de små i det store – at vi indgår i et større fællesskab på kryds og tværs af alt levende, som vi er afhængige af, og som er afhængigt af os, ” fortæller Pia Zinckernagel Sørensen.
Livserfaring
Den nye sognepræst har 57 års livserfaring med sig, men embedet i Norddjurs Vestre Pastorat er hendes første. Oprindeligt er Pia uddannet lærer, og hun har arbejdet på folkeskole og privatskole fra 1993-2018. I 2018 begyndte hun på teologi på Aarhus Universitet, og i 2024 færdiggjorde hun studierne. Torsdag 30. januar 2025 blev hun ordineret i Aarhus Domkirke. ”Da jeg blev 50 år, var jeg så heldig at få mulighed for at holde orlov fra mit arbejde som lærer. Det blev overvejelsernes år. Jeg har altid været nysgerrig på eksistentielle og filosofiske livsspørgsmål. Jo ældre jeg er blevet, jo dybere og mere nærværende er spørgsmålene blevet. Jeg begyndte på teologistudiet uden præcist at vide, hvor studiet skulle bære mig hen. Jeg ville tage et semester ad gangen. Det gjorde jeg, og det har været et kæmpe privilegium at få lov til at være studerende i en moden alder. Man kan måske sige, at præstekaldet kom til mig gradvist fra selv at ville forstå og tilegne mig teologien, så overtog teologistudiet mig,” fortæller Pia Zinckernagel Sørensen og fortsætter: ”Præsteembedet ser jeg på den baggrund som en naturlig forlængelse af det, som jeg i mit virke som lærer oplevede helt grundlæggende som et kald. Det har altid handlet om arbejdet med mennesker, og dette er blot en anden form.”
Fællesskab
I kirkerummet har Pia Zinckernagel Sørensen gennem livet søgt ro, når der har været brug for det, og de sidste fire har hun været med til at skabe kirkeliv i sit lokalområde omkring Skindbjerg, som en del af menighedsrådet i Rimsø-Kastbjerg. ”Jeg er vokset op med min mors fadervor som aftenbøn ved sengekanten og kommer fra en kulturkristen baggrund, hvor kirkens rum og ritualer ikke er fremmed for mig. Jeg har altid søgt ro i kirken. Hver gang der har været noget på færde i mit liv, så har jeg søgt kirkerummet,” fortæller Pia Zinckernagel Sørensen og fortsætter: ”Livet leves af og på fællesskaber, og på landet er kirken mange steder den sidste offentlige fællesskabende instans. Derfor er det enormt vigtigt at se på, hvordan vi skaber kirke sammen i og til tiden. En kirke i et lokalsamfund er et håbs- og kraftcenter. Kirken har en stor rolle at spille, fordi den altid er og har været her, uanset hvordan vindene blæser.” De sidste par måneder har været begivenhedsrige for den nye sognepræst, der har afsluttet sine sidste eksaminer og er blevet ordineret i Aarhus Domkirke. I marts skifter adressen til Holbæk Præstegård og 2. marts er der indsættelsesgudstjeneste, hvor Pia Zinckernagel Sørensen indsættes som sognepræst i Rougsø Nord og Fausing Sogne i Norddjurs Vestre Pastorat. Om alt det nye, der venter, fortæller Pia Zinckernagel Sørensen: ”Jeg glæder mig rigtig meget til samarbejdet med lokalområdets mennesker, menighedsrådene og alle mine kommende kollegaer. Være blandt mennesker, både i glæder og sorger. Jeg glæder mig til at virke sammen. Samtidigt går jeg til præstegerningen med stor ærefrygt, ydmyghed og taknemmelighed, og jeg læner mig ind i det præsteløfte, jeg som en levende del af traditionen har aflagt ved ordinationen. Her lyder det til sidst ’efter den nåde, som Gud mig dertil vil give’.”
Der er indsættelsesgudstjeneste søndag 2. marts kl. 13.00 i Holbæk Kirke. Alle er hjertelig velkommen. Tirsdag 25. marts er der sogneaften i Holbæk Sognegård, hvor alle er velkomne til at komme og hilse på den nye sognepræst Pia Zinckernagel Sørensen. Denne aften vil hun fortælle lidt om sig selv, og vi skal synge sammen fra Højskolesangbogen.
Tekst: Dorthe Hansen, dorha@km.dk
Kommentarer